Featured

House on an Island

Located on a small island off the coast of Maine, this project is a modern interpretation of New England farm vernacular. It is rooted in the traditional hierarchical relationship between the prominent white clapboard farmhouse and the less adorned, shingled outbuildings. In order to accommodate multiple generations of the family, the main farmhouse would be given over completely to the young parents and children, and the new house would become the more private space for the matriarch. Between the two buildings a common area of outdoor lawn spaces and decks was created, along with a screened porch that could serve as both a gathering/dining area at times, while doubling as a privacy screen. The new house would be small and efficient, but comfortable enough for year round use, something that the old farmhouse, with its electric heat and poor insulation, lacks.

2018 - Honor Award, AIA Maine
2017 - Citation Award, AIA New England

 

House Over Water

This house defines the edge of a precipitous embankment, one that drops steeply down to Blue Hill Bay.  The environment, though bold, is extremely fragile and heavily susceptible to erosion. The volume of the house was limited by zoning regulations, which led to a bipartite massing aimed at distributing the majority of the volume to the main living area overlooking the water. From inside, unobstructed views are achieved through floor to ceiling glass, allowing the expanse of the bay to act as backdrop to the activity inside. At high tide the water comes under the house providing a sense that one is floating above the sea.

2016 – Citation Award, AIA Maine
2016 – People’s Choice Award, AIA Maine

 

House on the Reach

Mediating the edges of diverse environmental conditions: sea, meadow, and forest, the house was broken into three distinct volumes designed to engage the site both visually and phenomenally. The shed-roofed masses are arranged for interaction with family and friends or seeking refuge as needed. While each of the structures is oriented to the water, the shifting of the masses allows each to capture unique views of the site as well as other parts of the home. This has the effect of creating micro-climates that not only offer view but shade, sun, or wind as well. The apertures of the house follow this site/privacy dictation with the water-facing facades more transparent and permeable, capturing both light and coastal breezes, while the remaining elevations have more strategic openings for cross ventilation and framed views of meadow and forest.

 

House in Town

Originally built in 1849 by Architect Henry Austin, the original residence of Moses Perkins is characteristic of 19th century rural Maine architecture. The house came under new ownership in 2006, and after occupying the home for several years, the new owners required some changes. They desired a stronger connection to a terrace on the backside of the house where they spent a large portion of the summer, but the house is located in a historic district and any portion of the house that can be seen from the road was required to retain its historic character. The solution seeks to capture the essence of the house while at the same time distinguishing the new work from the 19th century architecture. 

2015 – Grand Award, Remodeling Design Awards

 

House on a Pond

Inspired by local fishing shacks and wharf buildings dotting the coast of Maine, this re-imagined summer cottage interweaves large glazed openings with simple taut-skinned New England shingled cottage forms. The building’s form consists of three cottages linked by a series of decks. One perched over an existing salt pond and the remaining two resting on the pond's banks. The flanking cottages contain private sleeping quarters and frame views to the moss covered forest. This skin is incised to open views to the ocean beyond and relies on light steel framing and thin braces to preserve the simple forms eroded to open views to the ocean.

2013 – Honor Award, North American Wood Design Awards
2013 – Grand Award, Custom Home Design Awards
2012 – Citation for Excellence in Architecture, AIA New England
2012 – Honor Award, AIA Maine

 

House on a Hill

Two distinct and seemingly disparate ideas are reflected in this house: the memory of a 19th century Cape Cod residence that stood on the site for over 100 years and the desire for a new, minimalist spatial expression. As one moves through this house they are constantly reminded of their surroundings. Punched windows in the wooden boxes frame specific views while the glass boxes allow one to feel like part of the landscape. At night the essence of the concept is most apparent. Glowing membranes contrast against punches of light from the adjoining solid shells.

2010 – Honor Award, AIA Maine
2009 – Special Mention for Excellence in Architecture, AIA New England